Onze cliënten

De cijfers van onze cliënten

De belangrijkste cijfermatige informatie over de hulpverlening voor jeugd en volwassenen in 2023 treft u in deze infographic aan. Door met uw muis over de cijfers en iconen te gaan, krijgt u meer informatie over het betreffende cijfer.

[5] Een steeds groter deel van de cliënten die gespecialiseerde jeugdhulp ontvangen, is bekend bij het SKT. 

Lees meer

[3] Het gemiddeld aantal actieve jeugdcasussen stabiliseert na de groei van de afgelopen jaren. Het aantal actieve volwassen casussen stijgt fors ten opzichte van 2022.

Lees meer

[4] Het percentage van de verwijzingen naar gespecialiseerde jeugdhulp dat door het SKT wordt gedaan, is het afgelopen jaar verder toegenomen. Het percentage huisartsverwijzingen is licht gedaald. Ook bij de gecertificeerde instellingen (GI’s) is het percentage gedaald.

Lees meer

[2] De wachttijden van het SKT zijn sinds 2020 sterk gedaald en stabiliseren nu. Ruim de helft (57%) van de cliënten wordt momenteel binnen vier weken gekoppeld aan een vaste zorgregisseur. 

Lees meer

[1] In het afgelopen jaar zien we, net als de voorgaande jaren, een stabiele lijn van de instroom van nieuwe cliënten. De instroom is in 2020 door de eerste corona lockdown sterk teruggelopen. De instroom is daarna niet meer op het niveau van voor corona gekomen. 

Lees meer

Meer informatie

Instroom nieuwe cliënten stabiel
In het afgelopen jaar zien we, net als de voorgaande jaren, een stabiele lijn van de instroom van nieuwe cliënten. De instroom is in 2020 door de eerste corona lockdown sterk teruggelopen. De instroom is daarna niet meer op het niveau van voor corona gekomen. 
Gemiddeld pakt iedere fulltime zorgregisseur per maand één nieuwe casus op. Het aantal medewerkers is de afgelopen jaren toegenomen, maar het takenpakket ook. Daardoor is het aantal cliënten dat per maand gemiddeld opgepakt wordt stabiel gebleven.  

Wachttijden stabiliseren
De wachttijden van het SKT zijn sinds 2020 sterk gedaald en stabiliseren nu. Zo'n 29% van de cliënten wordt vrijwel direct geholpen. Ruim de helft (57%) van de cliënten wordt momenteel binnen vier weken gekoppeld aan een vaste zorgregisseur. 
Als inwoners met ons contact opnemen, voeren we direct na de aanmelding een eerste analyse uit. We adviseren de cliënt, nemen de grootste zorgen weg en maken afspraken over het vervolgtraject. Is er sprake van een ernstige situatie, dan gaan we gelijk aan de slag. 

Lichte stijging lopende dossiers jeugd, afname dossiers volwassenen
Het gemiddeld aantal actieve jeugdcasussen stabiliseert na de groei van de afgelopen jaren. Deze groei was het gevolg van de inzet van hulpverlening SKT, de inzet bij de huisartsen en de toename van het aantal zorgregisseurs. 
Het aantal actieve volwassen casussen stijgt fors ten opzichte van 2022. Deze stijging is voor een belangrijk deel het gevolg van een aanpassing van de definitie van wat volwassen en jeugd casussen zijn, waardoor een dertigtal casussen van jeugd naar volwassenen is verschoven ten opzichte van eerdere jaren. 

Stijging aandeel verwijzingen SKT
Het percentage van de verwijzingen naar gespecialiseerde jeugdhulp dat door het SKT wordt gedaan, is het afgelopen jaar verder toegenomen namelijk van 51% naar 56%. Het percentage huisartsverwijzingen is licht gedaald (van 33% naar 31%). Ook bij de gecertificeerde instellingen (GI’s) is het percentage gedaald van 4% naar 2%.  
Het SKT is steeds beter in staat om te voorkomen dat casussen escaleren, waardoor passende hulpverlening vaker vrijwillig kan plaatsvinden.

Deze ontwikkelingen betekenen dat een steeds groter deel van de gespecialiseerde jeugdhulp die ingezet wordt, door een zorgregisseur van het SKT wordt afgegeven. Hier ligt altijd een analyse en een plan van aanpak, dat samen met de cliënt is opgesteld, aan ten grondslag. Dit leidt tot verwijzingen die zo goed mogelijk aansluiten op de hulpvraag van cliënten. De verwachting is dat ons aandeel in de doorverwijzingen blijft stijgen, bijvoorbeeld door de steeds nauwere samenwerking met de huisartsen en de GI’s.

Betrokkenheid SKT stijgt
Een steeds groter deel van de cliënten die gespecialiseerde jeugdhulp ontvangen, is bekend bij het SKT. Vooral bij de cliënten met complexe problematiek is dat van belang. Daar kan het SKT door de brede blik van de zorgregisseurs bijdragen aan de inzet van de best passende hulp en waar nodig langdurig vinger aan de pols houden bij het gezin.