2023

Normaliseren

Normaliseren, een term die momenteel vaak gebruikt wordt in de zorg en die ook in de Hervormingsagenda jeugd terugkomt. We hebben ons eerst de vraag gesteld wat normaliseren betekent. Met normaliseren willen we mensen versterken in hun eigen vermogens en mogelijkheden, met behulp van de omgeving van de inwoners van het Westland. Daarbij is het van belang om te accepteren dat het leven met vallen opstaan gaat en dat hier op meerdere manieren mee omgegaan kan worden en als het nodig is ondersteuning voor gezocht kan worden.

Het is een uitdaging om normaliseren te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Het gaat namelijk om een nieuwe mindset en cultuuromslag bij ons allemaal. Wij vinden het vooral belangrijk om samen met cliënten, scholen, kinderopvang en samenwerkingspartners te zoeken naar het best passende antwoord op de hulpvraag. Dat vraagt maatwerk in elke situatie. Wat is er in deze situatie nodig? 

Samen met onze medewerkers hebben we in 2023 een start gemaakt om het thema ‘normaliseren’ goed te begrijpen. Zo organiseerden we een drukbezocht symposium waarin beelden en ideeën over normaliseren met elkaar gedeeld en besproken zijn. 
Met een werkgroep zijn we in 2024 verder aan de slag gegaan om ‘normaliseren’ verder uit te werken. We ontdekken met elkaar hoe we dit thema samen met onze netwerkpartners en cliënten verder kunnen bespreken. 

Jouw Intranet Platform (JIP)

Een wens die al een aantal jaren op de verlanglijst stond: een eigen intranet. Eén plek waar je alles rondom je werkplek kan regelen, zoals declaraties, verlof aanvragen, maar ook het inzien van werkinstructies en informatie over de organisatie. In 2023 hebben we deze wens verwezenlijkt, in de vorm van JIP: Jouw Intranet Platform. Medewerkers kunnen sindsdien hun persoonlijke personeelsdossier inzien en beheren en ook alle beschikbare informatie over het uitvoerend werk raadplegen. Het handboek – eerder een PDF document – is volledig geïntegreerd in JIP, waardoor de vindbaarheid vergroot is en aanpassingen makkelijker doorgevoerd kunnen worden.

Medewerkers geven aan heel tevreden te zijn over het intranet. Uiteraard zijn er altijd mogelijkheden tot verbetering. In 2024 zijn de wensen geïnventariseerd. In 2025 worden deze wensen samen met de bouwer bekeken en geoptimaliseerd. Daarbij is aandacht voor de zoekfunctie, het vergroten van de zichtbaarheid van nieuwsitems, het integreren van een activiteiten- en verjaardagskalender en ook de structuur wordt opnieuw onder de loep genomen.

Zorgregie volwassenen

Naast hulp aan jeugdigen biedt het SKT ook hulp, ondersteuning en zorg aan volwassenen in Westland. Dit kunnen volwassenen zijn die zelf om hulp vragen, maar ook personen die dit niet willen vragen of hiertoe in staat zijn. Het gaat hierbij om volwassenen met complexe problemen. Vaak ervaren ze problemen op meerdere leefgebieden tegelijk of om enkelvoudige problematiek die complex is vanwege de persoonlijke omstandigheden van de cliënt. Zij worden ondersteund door zorgregisseurs volwassenen. Zij bieden zorgregie, ondersteuning, begeleiding of overbruggingszorg. Samen met de cliënt maken ze een plan van aanpak om te werken aan de gestelde doelen. Indien nodig leidt de zorgregisseur ook toe naar passende hulp en zorg. De zorgregisseur houdt zicht op de voortgang en organiseert evaluaties en grote overleggen.

In 2023 hebben we de rol van de zorgregisseur volwassenen opnieuw bekeken. We hebben de functie verscherpt en hulpmiddelen zoals het Plan van Aanpak daarop aangepast. Elke vraag vraagt om maatwerk. Het is dan ook de kracht van onze medewerkers dat zij ieder vanuit hun eigen expertise en werkervaring kunnen handelen en daarin flexibel kunnen zijn. Zodat ze de best passende zorg kunnen leveren.

Afgelopen jaar hebben we in lijn met voorgaande enkele lijnen uitgezet waar we in 2025 mee verder gaan:

  • De wettelijke taak om nazorg te bieden aan ex-gedetineerden is ingericht. Hierdoor is zicht op de doelgroep. Bij een hulpvraag wordt contact opgenomen met de inwoner die uit detentie zal komen;  
  • De contacten met de huisartsenpraktijken en de zorgregisseurs volwassenen zijn verder verstevigd dit jaar. Er worden steeds meer inwoners via deze weg ondersteund om hun dagelijks leven weer op de rit te krijgen.
  • Samen met de gemeentelijke afdelingen van veiligheid en sociaal domein en de politie zijn de eerste stappen gezet richting een goed werkend opschalingsmodel voor casuïstiek, waarin onveiligheid voor de inwoner of leefomgeving speelt. 

E-health

De wereld om ons heen is steeds meer aan het digitaliseren. Binnen de zorg en hulpverlening zien we dat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van digitale middelen. Ook wij willen ons meer toekomstbestendig maken en zijn in juli 2023 live gegaan met ons e-health platform. 

Door middel van e-health kunnen cliënten een welkomstmodule volgen. Hierin krijgen ze meer informatie over het SKT, kan de cliënt alvast aan de slag met laagdrempelige tips en kunnen er vragen beantwoord worden ter voorbereiding op het eerste gesprek. De zorgregisseur komt hier tijdens het huisbezoek weer op terug. Op die manier maken we direct een actieve en effectieve start. 

Gedurende het zorgregietraject kunnen de cliënt en zorgregisseur besluiten om online tools in te zetten, zodat er blended care ontstaat; digitale zorg naast de face-to-face samenwerking. In het e-health platform kan er onderling gecommuniceerd worden en kunnen er begeleide modules worden ingezet. Er zijn tevens modules die zelfstandig door de cliënt doorlopen kunnen worden. 

Het voordeel van online tools, is dat het door de cliënt op eigen gekozen tijden doorlopen kan worden; de cliënt kan op elk moment inloggen om oefeningen te doen, opdrachten te maken of filmpjes te kijken. E-health is altijd beschikbaar, ook als een zorgregisseur dat niet is.