Normaliseren, een term die momenteel vaak gebruikt wordt in de zorg en die ook in de Hervormingsagenda jeugd terugkomt. We hebben ons eerst de vraag gesteld wat normaliseren betekent. Met normaliseren willen we mensen versterken in hun eigen vermogens en mogelijkheden, met behulp van de omgeving van de inwoners van het Westland. Daarbij is het van belang om te accepteren dat het leven met vallen opstaan gaat en dat hier op meerdere manieren mee omgegaan kan worden en als het nodig is ondersteuning voor gezocht kan worden.
Het is een uitdaging om normaliseren te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Het gaat namelijk om een nieuwe mindset en cultuuromslag bij ons allemaal. Wij vinden het vooral belangrijk om samen met cliënten, scholen, kinderopvang en samenwerkingspartners te zoeken naar het best passende antwoord op de hulpvraag. Dat vraagt maatwerk in elke situatie. Wat is er in deze situatie nodig?
Samen met onze medewerkers hebben we in 2023 een start gemaakt om het thema ‘normaliseren’ goed te begrijpen. Zo organiseerden we een drukbezocht symposium waarin beelden en ideeën over normaliseren met elkaar gedeeld en besproken zijn.
Met een werkgroep zijn we in 2024 verder aan de slag gegaan om ‘normaliseren’ verder uit te werken. We ontdekken met elkaar hoe we dit thema samen met onze netwerkpartners en cliënten verder kunnen bespreken.