Vooruitblik | 2025

Bij het SKT geloven we in een benaderbare en bescheiden werkwijze, waarin we samen hard werken aan een positieve doorontwikkeling. Het is onze missie om te groeien, niet alleen als organisatie, maar ook in samenwerking met onze partners binnen het sociaal domein. Want samen kunnen we zoveel meer bereiken!

We kijken uit naar de kansen die in de komende jaren voor ons liggen. Volgend jaar nemen we opnieuw deel aan inspirerende sessies, waarin we samen met onze partners werken aan innovaties. Daarmee blijven we actief bijdragen aan de transformatieopdrachten, waarbij we altijd streven naar verbeteringen voor de inwoners van Westland.

We zijn er van overtuigd dat we door samen te werken, grenzen te verleggen en kansen te benutten, een positieve impact kunnen maken. We kijken ernaar uit om dit in het komende jaar opnieuw te doen – met veel enthousiasme en vastberadenheid!

Enkele ontwikkelingen waar we in 2025 extra aandacht aan zullen besteden

10 jaar SKT

In 2015 vond de decentralisatie plaats waarna het SKT is opgericht. Dat betekent dat we in 2025 alweer 10 jaar bestaan! Waar we in 2015 nog startten met een kleine groep professionals, zijn we ondertussen uitgegroeid naar een professionele organisatie met meer dan 100 medewerkers.
Om stil te staan bij deze mijlpaal en de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, bereidden we ons komend jaar voor op enkele evenementen die plaats zullen vinden in 2025. Voor onze medewerkers, maar ook voor onze cliënten en onze partners.

SKT Talks 

Afgelopen jaar hebben we client- burgerparticipatie verder vormgegeven wat tot SKT Talks heeft geleid. We starten in 2025 met SKT Talks, dit zijn een aantal bijeenkomsten per jaar waarbij we met (groot)ouders in gesprek gaan. De gesprekken gaan over belangrijke thema’s, we horen graag ideeën, onderwerpen en inzichten om onze dienstverlening beter te maken. Tussen de bijeenkomsten in is er ook de mogelijkheid om mee te denken over specifieke onderwerpen die bij het SKT spelen.

Project Leren op Spanning

Professionele richtlijnen, regels en wetten kunnen de zorgregisseurs ondersteunen in het bieden van passende hulp. Maar zorgregisseurs, jongeren, gezinnen en managers kunnen dit ook als knellend ervaren. Dit zorgt voor spanning. Die spanning kan het moeilijk maken om gezinnen de hulp te geven die ze nodig hebben. We doen daarom mee aan het project Leren op spanning. Dit doen we samen met KOOS, OIDOS, Inhoudsdeskundigen jongeren- en ouderperspectief, De Haagse Hogeschool, Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, Hogeschool Windesheim Almere en Zwolle en Hogeschool Utrecht. We starten met onze leervraag: 

Hoe kunnen wij jeugdigen met complexe problematiek en hun gezin, waarbij het huidige systeem van hulpaanbod niet aansluit, duurzaam helpen?

In het project combineren we kennis uit ervaring, praktijk en onderzoek. Samen leren we wat er nodig is om te kunnen omgaan met de spanning tussen professionele ruimte en de druk van voorschriften.

Online Zelfhulp Westland

We zijn in juli 2023 live gegaan met een e-health platform om ons meer toekomstbestendig te maken. Het voordeel van online tools, is dat het door de cliënt op eigen gekozen tijden doorlopen kan worden; de cliënt kan op elk moment inloggen om oefeningen te doen, opdrachten te maken of filmpjes te kijken.
We zijn als SKT ons ook aan het richten op normaliseren. Met normaliseren willen we mensen versterken in hun eigen vermogens en mogelijkheden, met behulp van de omgeving van de inwoners van het Westland. Daarbij is het van belang om te accepteren dat het leven met vallen opstaan gaat en dat hier op meerdere manieren mee omgegaan kan worden en als het nodig is ondersteuning voor gezocht kan worden. Eén van de concrete stappen die we hierin nemen is dat we voor alle inwoners van het Westland een online zelfhulpplatform opgericht hebben. Op dit platform kan eenvoudig en anoniem ingelogd worden en kunnen gratis zelfhulp modules gevolgd worden. Met dit platform geven we de inwoners van het Westland op een laagdrempelige manier handvatten die ondersteunend kunnen zijn en die helpen om veerkracht op te bouwen. Er zijn voor zowel volwassenen als jeugdigen zelfhulpmodules beschikbaar.
Het platform heeft de mogelijkheid om via verschillende plekken bereikt te worden. Wij vinden het wenselijk als het platform via meerdere wegen in het Westland bereikt kan worden. In 2025 bespreken we met onze collega organisaties via welke wegen we het platform bereikbaar maken.

Rechtsbescherming

Rechtsbescherming is een essentieel onderdeel van ons werk. Ook in het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming is het een belangrijke pijler. Het gaat hierbij niet alleen om de mogelijkheid van het opkomen tegen besluiten of handelingen van de overheid, zoals bezwaar- en beroep of klachten indienen, maar ook over het traject ervoor: duidelijk informeren van cliënten, bejegening en transparantie. Dat helpt cliënten om te weten waar ze aan toe zijn en wie welke bevoegdheid heeft. Zo kunnen we op een transparante en gelijkwaardige manier samenwerken en de rechten van onze cliënten worden daarmee gewaarborgd.

Het onderwerp rechtsbescherming is niet in enkele zinnen te vatten. Om dit onderwerp goed te kunnen duiden, zullen we verschillende sessies met medewerkers organiseren, om zo inzichtelijk te krijgen hoe wij met nog meer aandacht voor dit onderwerp verbeteringen kunnen doorvoeren. We maken een actieplan waar we in 2025 mee aan de slag gaan.