In 2020 zijn we een project met drie intensiveringen gestart, gericht op het verbeteren van de hulpverlening aan de voorkant. Dit hebben wij gedaan door het inzetten van de juiste hulp en door onze collega-verwijzers, zoals huisartsen en aanbieders, te ondersteunen bij de afweging welke hulp het meest passend is. Wanneer doorverwijzing naar de tweedelijn niet nodig is, hebben wij ook zelf de kennis en kunde in huis om hulp te verlenen. Inmiddels zijn de intensiveringen ingebed in ons werk. De drie intensiveringen bestaan uit:
2. Hulpverlening SKT (jeugd- en opvoedhulp)
3. ZIN-advies (Zorg In Natura)
Ondersteuner Jeugd en Gezin (OJG) bij de huisarts
De OJG is een zorgregisseur jeugd die verbonden is aan een huisartsenpraktijk. De OJG adviseert de huisarts en ondersteunt bij vragen op het gebied van jeugd- en gezinsproblematiek.
Binnen de veilige omgeving van de huisartsenpraktijk krijgen patiënten op een laagdrempelige manier hulp van het SKT aangeboden. Op deze manier is de kennis van het medische en sociale domein met elkaar verbonden, zodat patiënten de meest passende hulp krijgen.
In 2020 zijn er twee huisartsenpraktijken met een OJG’er als een pilotproject gestart. De samenwerking in deze twee praktijken verliep zeer goed. Vanaf het najaar in 2020 is de uitbreiding naar de andere praktijken in het Westland gestart. Sinds 2022 is aan alle huisartsenpraktijken in het Westland een OJG’er gekoppeld. De OJG’ers hebben in dit jaar ook een op maat gemaakte training gevolgd.
In 2023 heeft een verdiepingstraining plaatsgevonden en zijn er zorgregisseurs volwassenen gekoppeld aan de OJG’ers voor het geven van advies bij vraagstukken over volwassen cliënten. We zagen namelijk in de cijfers terug dat zo’n 20% van de vragen betrekking hebben op (jong) volwassenproblematiek. In 2024 zijn er vaste zorgregisseurs volwassenen aan een aantal praktijken gekoppeld omdat daar meer vraag naar was.
De samenwerking met huisartsenpraktijken kan soms nog beter. Daarom investeren we ook in 2025 opnieuw in de verbinding met elkaar en onderzoeken we hoe wij deze kunnen blijven versterken.
Hulpverlening SKT
Zorgregisseurs boden al zelf ondersteuning aan cliënten, maar in 2021 is deze ondersteuning aanzienlijk uitgebreid. Het SKT biedt nu zelf ambulante jeugd- en opvoedhulp, vergelijkbaar met aanbieders in de tweedelijn. Elk jaar bieden we deze ondersteuning aan zo’n 200 gezinnen. Door zelf deze hulp te bieden, ontvangen de cliënten sneller ondersteuning, is er geen sprake van een wachtlijst en kan de hulp tegen lagere kosten geboden worden. Ook helpt de brede kennis van het SKT over het sociaal domein bij het vinden van de juiste hulp. Alle zorgregisseurs jeugd zijn in 2021 getraind in het bieden van jeugd- en opvoedhulp en er is een werkwijze ontwikkeld en opgenomen in het werkproces van het SKT.
Sinds 2022 is het klantbelevingsonderzoek uitgebreid om de ervaringen van Hulpverlening SKT te monitoren. Cliënten zijn erg tevreden over onze hulpverlening, zie de grafiek hieronder.
ZIN-advies (Zorg In Natura)
De derde intensivering waar we in 2020 mee zijn gestart is ZIN-advies. De ZIN-adviseurs van het SKT zijn dé specialisten tweedelijns jeugdhulp voor interne collega’s en voor samenwerkingspartners. ZIN-advies heeft als doel de verbinding te leggen tussen de inhoud van de jeugdhulp en de administratieve, financiële werkelijkheid. Zij kunnen de verbinding leggen tussen zowel inhoud en kwaliteit van de hulp als het besluitvormingsproces en financiën. De inzet van de ZIN-adviseurs leidt tot een gerichtere toewijzing van de omvang en duur van de jeugdhulp.
Er is gestart met twee ZIN-adviseurs, waarna in 2021 er nog drie ZIN-adviseurs zijn aangesteld zodat de ZIN-adviseurs bij alle toewijzingen betrokken worden. Het ZIN-adviesteam heeft vanaf dan ook structureel overleg met contractmanagers van de gemeente en draagt zo bij aan de doorontwikkeling van de regionale en lokale maatregelen. In 2024 zijn de ZIN-advies taken opnieuw verdeeld. Zo heeft elk MDO (multidisciplinair overleg) nu een ZIN-adviseur zodat bij de besluitvorming er direct over de beschikking meegedacht kan worden.