2021

TOP-programma

Door middel van het TOP-programma zijn we kritisch gaan kijken naar onze bedrijfsprocessen. We hebben ons gericht op het beheersbaar houden van de wachtlijst, onder andere door het zo efficiënt mogelijk inzetten van onze eigen capaciteit. We hebben daarmee prioriteit gegeven aan het beperken van de wachttijd voor cliënten. We weten tenslotte dat het moed vraagt om hulp te vragen en dat wachten dan zeer onwenselijk is. Dit heeft een aantal concrete resultaten opgeleverd.
We hebben een werkproces uitgewerkt en een dashboard opgezet waarin we voortdurend de wachttijden monitoren. Bij het overschrijden van grenswaarden, hebben we maatregelen ontwikkeld om de wachttijden terug te dringen.

Het beheersen van wachttijden heeft een belangrijke relatie met de intensiveringen. Alle activiteiten maken gebruik van dezelfde zorgregie capaciteit. Omdat de wachttijden eind 2021 opliepen, hebben we vijf externe zorgregisseurs tijdelijk ingezet. Het is hierdoor gelukt om de wachtlijst sterk af te laten nemen.
Het TOP-programma heeft ons doen realiseren dat we heel goed zijn in het vasthouden van onze cliënten. Maar dat we ook oog moeten blijven houden voor de eigen kracht van onze cliënten. En dat het belangrijk is om vooral mensen te betrekken die belangrijk zijn voor de cliënt/het gezin. We zijn tenslotte een passant en tijdelijk betrokken.
Daarnaast is de instroom van casuïstiek door het jaar heen verschillend. We kennen piekperiodes (het najaar) en dal periodes (de zomer). We willen daarom onze tijd en inzet binnen deze dynamiek goed verdelen. Als we op basis van de beschikbare informatie piekperiodes kunnen voorspellen en daarop goed voorbereid zijn, houden we de wachttijden voor de cliënt laag en het werkplezier hoog. 

Als we terugkijken op de afgelopen drie jaar zijn de wachttijden van het SKT sterk gedaald en gestabiliseerd. Als inwoners met ons contact opnemen, voeren we direct na de aanmelding een eerste analyse uit. We adviseren de cliënt, nemen de grootste zorgen weg en maken afspraken over het vervolgtraject. Daarnaast wordt er een e-health account aangemaakt waarmee de cliënt direct aan de slag kan. Is er sprake van een ernstige situatie, dan gaan we gelijk aan de slag.

Organisatiekompas

Het juiste verhaal

Als onderdeel van de doorontwikkeling van het SKT en het verduidelijken van onze missie en visie, hebben we in 2021 een organisatiekompas opgesteld. Dit is een hulpmiddel om een gezamenlijke visie en focus voor de organisatie op te stellen. Met zo’n kompas worden vragen beantwoord als: wat beloven we? Wat is ‘typisch SKT’? Zijn wij anders dan andere wijkteams en zo ja, waarin? 

Met een brede vertegenwoordiging uit onze organisatie hebben we nagedacht over deze vragen. De input is samengebracht in ons eigen SKT-organisatiekompas.

Het kompas komt ondertussen overal in terug; in onze verschillende communicatiemiddelen zoals de folder en op de website, maar we merken met name dat onze eigen medewerkers en onze partners daarmee in staat gesteld worden om duidelijker onder woorden te brengen wat we bij het SKT doen en waar we voor staan.

In 2025 zullen we opnieuw deze woorden onder de loep nemen en kijken of het kompas nog steeds beschrijft waar we voor staan en of we daarmee nog ‘het juiste verhaal’ vertellen.

Pilot versterking samenwerking kinderopvang, jeugdgezondheidszorg en SKT

Samen met de twee grootste kinderopvangorganisaties en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) zijn we aan slag gegaan met het verbeteren van de samenwerking. In de vorm van een pilot hebben we onderzocht op welke manier de samenwerking het beste georganiseerd kan worden. De pilot bestond uit kinderopvangorganisaties Okidoki, Kwest en Simba, de jeugdgezondheidszorg en het SKT. In 2023 is deze pilot overgegaan naar een vaste samenwerkingsstructuur onder de naam: ‘het Jonge Kind Overleg’. In dit overleg worden zorgen rondom kinderen besproken (met toestemming van ouders), en wordt gekeken wat er nodig is en wie welke rol daarbij neemt. 

Het is een succesvolle samenwerking gebleken. Afgelopen jaar is ook samen met organisatie 2Samen het Jonge Kind Overleg opgezet. Daarnaast hebben we aan andere kleinere kinderopvangorganisaties in het Westland een vaste SKT-contactpersoon gekoppeld. Deze kan meedenken en is eventueel beschikbaar om bij overleggen aan te sluiten voor advies. De samenwerking wordt door alle partijen als waardevol en helpend ervaren. Er is veel vertrouwen in elkaars expertise.

Peuteropvang op maat (POM) groep
Het Jonge Kind Overleg is tevens de toegang voor de Peuteropvang-op-maat-groep (POMgroep). Een pedagogisch medewerker van Middin biedt op de peuterspeelzaalgroepen (Okidoki) in ’s-Gravenzande en Wateringen extra ondersteuning aan medewerkers en peuters in de leeftijd van twee en een half tot vier jaar. De kinderen op deze groepen hebben een extra steuntje in de rug nodig bij de gedrags- en sociale ontwikkeling.

Aanpak huiselijk geweld en jeugdbescherming 

De veiligheid van kinderen en gezinnen staat voorop. Zonder een veilige basis, kun je niet werken aan verbetering. Om de veiligheid van kinderen te verbeteren en huiselijk geweld beter aan te kunnen pakken, zijn er verschillende initiatieven opgezet, zowel op landelijk, regionaal als lokaal niveau. Hieronder lichten we enkele toe.

  • Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming: Het SKT heeft een actieve bijdrage geleverd aan het programma Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming  door deel te nemen aan verschillende werkgroepen.
  • Proeftuin Haaglanden: We nemen deel aan de proeftuin die binnen Haaglanden nieuwe werkwijzen ontwikkelt en uitprobeert.
  • Regiovisie Aanpak Huiselijk Geweld: Onder de Regiovisie Aanpak Huiselijk Geweld 2019-2025 zijn medewerkers onder andere opgeleid in Intensief casemanagement: een methodiek voor complexe casuïstiek waarbij ernstig huiselijk geweld en/of kindermishandeling plaatsvindt. Ook is er aandacht besteed aan de Routekaart naar veiligheid, waar de bouwstenen van Beter Samenspel, Signs of Safety en de visie Gefaseerd samenwerken aan veiligheid samenkomen. Hieruit zijn onder andere werkafspraken voortgekomen over hoe we elkaar informeren over risicovolle casuïstiek. Tot slot haken we aan bij een regionale pilot voor stalkingszaken, waar zaken intensiever en sneller opgepakt worden. 

Samenwerking jeugdbescherming en Veilig Thuis
Onlosmakelijk verbonden aan het onderwerp huiselijk geweld en kindermishandeling is de samenwerking met de jeugdbescherming en Veilig Thuis. De samenwerking met de Gecertificeerde Instellingen (GI's), de jeugdbeschermingstafel (JBT) en Veilig Thuis is goed geborgd bij het SKT. De collega’s van Veilig Thuis zijn regelmatig in ons pand aanwezig, waardoor het overleg laagdrempelig is georganiseerd. De werkwijze van Beter Samenspel (gezamenlijk optrekken en bepalen wat nodig is, om zo een doorgaande hulpverleningslijn te creëren) blijven we uitdragen en verder bestendigen. Dit doen we met netwerkpartners zoals het CIT, Veilig Thuis, jeugdbescherming en Arosa (gespecialiseerde opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld). Hierdoor hebben we een goede basis voor de ontwikkeling naar Regionale Veiligheidsteams in het Toekomstscenario.

Met de Raad voor de Kinderbescherming voeren we een pilot uit over het focusonderzoek. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de verzoeken tot onderzoek (VTO’s) van het SKT, die van goede kwaliteit worden bevonden. Hierdoor is er een kortere doorlooptijd voor het raadsonderzoek mogelijk. 

Scheiden zonder Schade

Het landelijke programma Scheiden zonder Schade werd in 2018 geïntroduceerd. Het doel is om bij scheiding duidelijkheid te bieden voor kinderen en ouders om oplopende strijd en schade aan het kind te voorkomen (de-escaleren). Het SKT nam voor de regio Haaglanden in 2021 actief deel aan het Regiolab, een pilot waar nieuwe ideeën voor een betere aanpak in de praktijk werden getoetst. Per team werd één gezinsvertegenwoordiger aangesteld die de casuïstiek over scheidingszaken oppakt. 

In 2022 is de pilot geëvalueerd. Voor ouders bleek het soms lastig te zijn om onderscheid te maken tussen jeugdhulp en de gezinsvertegenwoordiger. Twee verschillende rollen die door één organisatie werd uitgevoerd, zorgde soms voor een lastige samenwerking met ouders. Een mooie opbrengst was de waardevolle en helpende samenwerking tussen het SKT en het Kenniscentrum Kind en Scheiding (KSS), die ook deelnamen aan het landelijke programma. Om die redenen is ervoor gekozen om geen gezinsvertegenwoordigers op te leiden, maar de samenwerking met het KSS uit te breiden en gebruik te maken van elkaars expertise.

In maart 2023 is de pilot ‘Duurzaam Samenwerken na Scheiding’ gestart met een looptijd van twee jaar. Dit is een vervolg van het programma Scheiden zonder Schade. De pilot verbindt de uitkomsten uit de eerder pilots en gaat de effectiviteit onderzoeken van deze nieuwe geïntegreerde scheidingsaanpak. Het doel van de pilot is een versnelling van het scheidingsproces, waardoor er eerder duidelijkheid is voor ouders en kinderen en oplopende strijd wordt voorkomen. 

In deze pilot begeleidt een gezinsvertegenwoordiger van het KKS samen met een zorgregisseur van het SKT een gezin bij de scheiding. De gezinsvertegenwoordiger biedt ondersteuning bij de scheiding en de zorgregisseur biedt regie en richt zich op de overige (jeugd)hulp en ondersteuning.