Door middel van het TOP-programma zijn we kritisch gaan kijken naar onze bedrijfsprocessen. We hebben ons gericht op het beheersbaar houden van de wachtlijst, onder andere door het zo efficiënt mogelijk inzetten van onze eigen capaciteit. We hebben daarmee prioriteit gegeven aan het beperken van de wachttijd voor cliënten. We weten tenslotte dat het moed vraagt om hulp te vragen en dat wachten dan zeer onwenselijk is. Dit heeft een aantal concrete resultaten opgeleverd.
We hebben een werkproces uitgewerkt en een dashboard opgezet waarin we voortdurend de wachttijden monitoren. Bij het overschrijden van grenswaarden, hebben we maatregelen ontwikkeld om de wachttijden terug te dringen.
Het beheersen van wachttijden heeft een belangrijke relatie met de intensiveringen. Alle activiteiten maken gebruik van dezelfde zorgregie capaciteit. Omdat de wachttijden eind 2021 opliepen, hebben we vijf externe zorgregisseurs tijdelijk ingezet. Het is hierdoor gelukt om de wachtlijst sterk af te laten nemen.
Het TOP-programma heeft ons doen realiseren dat we heel goed zijn in het vasthouden van onze cliënten. Maar dat we ook oog moeten blijven houden voor de eigen kracht van onze cliënten. En dat het belangrijk is om vooral mensen te betrekken die belangrijk zijn voor de cliënt/het gezin. We zijn tenslotte een passant en tijdelijk betrokken.
Daarnaast is de instroom van casuïstiek door het jaar heen verschillend. We kennen piekperiodes (het najaar) en dal periodes (de zomer). We willen daarom onze tijd en inzet binnen deze dynamiek goed verdelen. Als we op basis van de beschikbare informatie piekperiodes kunnen voorspellen en daarop goed voorbereid zijn, houden we de wachttijden voor de cliënt laag en het werkplezier hoog.
Als we terugkijken op de afgelopen drie jaar zijn de wachttijden van het SKT sterk gedaald en gestabiliseerd. Als inwoners met ons contact opnemen, voeren we direct na de aanmelding een eerste analyse uit. We adviseren de cliënt, nemen de grootste zorgen weg en maken afspraken over het vervolgtraject. Daarnaast wordt er een e-health account aangemaakt waarmee de cliënt direct aan de slag kan. Is er sprake van een ernstige situatie, dan gaan we gelijk aan de slag.