Medewerkers

De cijfers van de medewerkers van het SKT

De belangrijkste cijfermatige HRM-informatie treft u in deze infographic aan. Meer informatie vindt u door met uw muis over de cijfers en iconen te gaan of hieronder middels de uitklapvelden.

[10] We hebben het afgelopen jaar twaalf agressiemeldingen ontvangen, waarbij 14 medewerkers betrokken zijn geraakt. Per incident worden vaak meerdere vormen van agressie gemeld, waarbij verbale agressie het vaakst voorkomt.

Lees meer

[9] Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage in 2023 was 3,60%. Ten opzichte van 2022 (4,96%) is het ziekteverzuimpercentage met 1,36% gedaald. 

Lees meer

[5] Het werkplezier bij het SKT wordt door onze medewerkers beoordeeld met een 8,2.

Lees meer

[4] De flexibele schil van het SKT bestaat uit tijdelijke dienstverbanden, aangevuld met (beperkte) externe inhuur. 

Lees meer

[3] Door het jaar heen hebben we vijf stagiaires begeleid.

Lees meer

[2] Eind 2023 waren er 129 personen in dienst (108,02 FTE).

Lees meer

[1] - In totaal zijn er elf personen in dienst getreden, ten opzichte van negen medewerkers uit dienst

Lees meer

Meer informatie

Het medewerkersbestand van SKT Westland is in 2024 gegroeid. In totaal zijn er veertien personen in dienst getreden, ten opzichte van acht medewerkers uit dienst. 

Inspanningen op de arbeidsmarkt
Ook wij ervaren de landelijke krapte op de arbeidsmarkt. We hebben ons daarom afgelopen jaar ingespannen om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Met de groei van collega's is dat ons goed gelukt.
We vinden het belangrijk dat niet alleen wij, maar ook onze partners in het sociaal domein voldoende medewerkers hebben om de kwaliteit van zorg hoog te houden. Daarom doen we mee aan de pilot 'De Hofvijver'. Door professionals in een verkort programma op te leiden en de vereiste registratie te laten halen, kunnen meer mensen met een bredere werkervaring jeugdhulpprofessional worden binnen het sociaal domein. De werving hiervoor is in 2024 afgerond en de eerste trajecten zullen in 2025 opstarten. 

Eind 2024 waren er 129 personen in dienst (108,02 FTE). 

Diversiteit medewerkers 

  • 8 mannen
  • 121 vrouwen
  • 93 parttimers
  • 36 fulltimers

Gemiddelde leeftijdsverdeling

  • Vrouwen:   41 jaar
  • Mannen:    47 jaar

Door het jaar heen hebben we vijf stagiaires begeleid. We vinden het heel waardevol om stagiaires te ontvangen. Zij zijn onze toekomst. Met hun frisse blik geven ze ons nieuwe inzichten en met de resultaten van hun onderzoeken kunnen wij onze dienstverlening blijven ontwikkelen en verbeteren. 

We hebben verschillende stagiaires na afloop van hun studie al een contract mogen aanbieden.

De flexibele schil van het SKT bestaat uit tijdelijke dienstverbanden, aangevuld met (beperkte) externe inhuur. In 2024 zijn er negen tijdelijke contracten (7,81 FTE) omgezet naar een dienstverband voor onbepaalde tijd. Eind 2024 waren er nog 9,56 FTE (elf medewerkers) met een tijdelijk contract in dienst bij SKT Westland.

Naast de medewerkers met een tijdelijk contract waren er in 2024 ook negen externen (in deeltijd) ingehuurd voor ondersteunende werkzaamheden. 

Gedurende het jaar meten we de medewerkerstevredenheid middels de app Everybody Frank. Iedere week krijgen de medewerkers via deze app een aantal korte vragen toegestuurd waardoor we een goed (jaarrond) beeld krijgen van werkplezier, werkdruk, werk- en privébalans en de faciliteiten die door het SKT worden aangeboden. 88,9% van onze medewerkers gebruikt deze app actief, waardoor we een goed beeld hebben van de werksfeer. 

Werkplezier
Het werkplezier bij het SKT wordt op verschillende momenten gemeten, waaronder ook tijdens de ontwikkelgesprekken die eens per jaar plaatsvinden. In dit gesprek wordt ook het werkplezier getoetst aan de hand van een schaalvraag: "Als je je werkplezier een cijfer mag geven waarbij 0 staat voor totaal geen plezier in je werk hebben en een 10 voor fluitend je werkdag beginnen, welk cijfer zou jij dan geven?" 

Onze medewerkers scoren gemiddeld een 8,0. Daar zijn we trots op.

Opvallend is dat we met de resultaten van de Everybody Frank app bovengemiddeld scoren* op o.a. het gebied van samenwerken, verbondenheid en organisatietrots. Persoonlijke ontwikkeling scoort onder de norm. Hier zijn we in 2024 (kwartaal drie en vier) al mee aan de slag gegaan door het opleidingsprogramma op een andere manier aan te bieden. Voor elke medewerker wordt er meer maatwerk geboden. We hopen door deze verandering hier in 2025 een positief effect van terug te zien.

Werkdruk
In 2024 scoort het SKT op het gebied van werkdruk een gemiddeld cijfer van een 4,2. De normscore op werkdruk zou een 4,0* of lager moeten zijn. Mentale inspanning wordt het hoogst gescoord. Mentale inspanning is in de jeugdzorg inherent aan het werk.

Omdat deze score ons eerder in het jaar al opviel, hebben we vijf livesessies georganiseerd waar alle medewerkers van het SKT bij aanwezig dienden te zijn. De groepssamenstelling bestond uit een mix van medewerkers die verschillende functies uitoefenen binnen het SKT. Ook is hierbij rekening gehouden met de verschillende levensfases waar medewerkers in zitten.

Tijdens de livesessies zijn we dieper ingegaan op bepaalde onderwerpen. Uiteraard was mentale inspanning één van de onderwerpen die hier aan bod is gekomen. Medewerkers zien mentale inspanning als een vast onderdeel van hun werk. ‘Het hoort erbij’ en iedereen gaat hier op zijn of haar eigen manier mee om. Ervaringen en tips zijn onderling uitgewisseld. Er is een samenvatting van de livesessies aangeboden aan het MT waar in 2025 verdere stappen in genomen worden om (nog) beter te kunnen voorzien in de behoefte van de medewerkers.

Activiteiten in de afgelopen jaren om het werkplezier te vergroten
De afgelopen jaren hebben we veel energie gestoken in het vergroten van het werkplezier van onze medewerkers. Hieronder worden enkele voorbeelden daarvan opgesomd:

  • Structurele meting medewerkerstevredenheid
  • Elke drie jaar deelname aan het Preventief Medisch Onderzoek (PMO)
  • Vitaliteitsprogramma met o.a. elke week vers fruit op kantoor
  • Themalunches, lunchweek voor en door medewerkers, bedrijfsuitjes
  • Faciliteiten voor een (thuis)werkplek (o.a. hybride werken, flexibele werktijden, mogelijkheid voor neventaken, eigen agendabeheer, thuiswerkbudget, sta/-zitbureaus, beeldschermbril)
  • Fietsplan
  • Inwerkprogramma met een inwerkbuddy
  • Online ontwikkelplatform SKT Academy
  • Inrichting van een ontwikkelcyclus voor medewerkers (opleidingsprogramma, bilaterale overleggen, intervisie, kwaliteitsteam)
  • Begeleiden van stagiaires en zij-instromers
  • Extra attentie bij speciale gelegenheden en feestdagen

*scores worden vergeleken met de benchmark; de norm van professionals binnen andere organisaties in sociaal werk.

Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage in 2024 was 6,53% exclusief vangnet (7,08% inclusief vangnet). In 2023 was het ziekteverzuimpercentage gemiddeld 3,70% (exclusief vangnet). Dit betekent een verhoging van 2,83% op jaarbasis. Het gemiddelde verzuimpercentage over de eerste drie kwartalen 2024 in de branche Jeugdzorg in Nederland is 7,3%*.

Hoewel de verhoging van het verzuimpercentage te verklaren is en we onder het landelijke gemiddelde vallen, vinden we het alsnog te hoog. We blijven ons continu inzetten om een gezonde en fijne werksfeer voor onze medewerkers te creëren, ondanks de soms hoge emotionele belasting. Een deel van onze inspanningen hiervoor wordt weergegeven onder de kop 'tevreden medewerkers'.

*bron: Verzuimcijfers-jeugdzorg-Q2-Q3-2023.pdf (jeugdzorg-werkt.nl)

Aandacht voor sociale veiligheid komt op verschillende manieren terug binnen de organisatie. In overleggen zoals de bila’s en multidisciplinaire overleggen, maar ook door het gebruik van de app voor medewerkerstevredenheid Everybody Frank. Daarnaast wordt er ook aandacht aan besteed op onze SKT Academy (een persoonlijke, digitale leeromgeving), via het agressiebeleid en het agressieprotocol, nazorg door leidinggevenden en/of collega’s en de inzet van de externe vertrouwenspersoon.

Hieronder geven we enkele cijfers weer en de interventies die in het afgelopen jaar zijn gepleegd.

Externe vertrouwenspersoon
In 2024 is het SKT gaan samenwerken met een nieuwe externe vertrouwenspersoon in verband met het pensioen van de zittende vertrouwenspersoon. Zowel het MT, de OR als HR is betrokken geweest bij de aanstelling.

Tijdens een kennismakingsmoment met alle medewerkers van het SKT, heeft de nieuwe vertrouwenspersoon zich voorgesteld en is uitgelegd wanneer zij te benaderen is en op welke manier. Deze informatie is ook op onze intranet-pagina geplaatst.

Als een medewerker te maken krijgt met ongewenst en/of grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, kunnen zij terecht bij de externe vertrouwenspersoon. Ook kunnen zij terecht voor een luisterend oor. De gesprekken zijn vertrouwelijk van aard.

Het afgelopen jaar hebben drie medewerkers de vertrouwenspersoon benaderd. Eénmaal betrof het een interventiegesprek en tweemaal voor het vinden van een veilig luisterend oor. Deze medewerkers zijn in de vorm van gesprekken door de vertrouwenspersoon ondersteund. De gesprekken waren voor de medewerkers voldoende om de meldingen af te ronden.

Er is geen officiële klacht ingediend over ongewenst gedrag op de werkvloer of een integriteitskwestie.

De vertrouwenspersoon ziet dat het SKT veel aandacht heeft voor het creëren van een veilige werkomgeving waarin respect en vertrouwen centraal staan. Het beperkte aantal meldingen bevestigt de veilige werkomgeving. Het kan echter ook betekenen dat niet alle situaties gemeld worden. De vertrouwenspersoon benadrukt dat haar rol ook een proactieve kant heeft en doet een aantal aanbevelingen om de rol van vertrouwenspersoon regelmatig onder de aandacht te brengen en aandacht te hebben voor sociale veiligheid via training, monitoring, evaluatie en interventies.

In 2025 nodigen we de externe vertrouwenspersoon opnieuw uit voor een kennismaking met nieuwe medewerkers en medewerkers die daar behoefte aan hebben.

Agressiemeldingen medewerkers en cliënten
We hebben het afgelopen jaar zeven agressiemeldingen ontvangen, waarbij negen medewerkers betrokken zijn geraakt. In alle gevallen wordt verbale agressie gemeld. Dit gebeurt via de telefoon (mondeling of via what’s app), via mailcontact, tijdens huisbezoeken of op kantoor.

Er is met veel aandacht nazorg geboden aan onze medewerkers. Veelal tijdens een evaluatiegesprek. In de meeste gevallen, afhankelijk van het incident, is er een gesprek met de cliënt gevoerd waarbij zij zijn aangewezen op hun gedrag en er grenzen zijn aangegeven.

Professionele nazorg is aangeboden, maar is geen gebruik van gemaakt.
Ten opzichte van voorgaand jaar zien we een daling van het aantal meldingen. Dit is mogelijk te verklaren doordat er in 2023 veel aandacht is geweest voor het thema.

In 2025 zullen wij het agressieprotocol uitbreiden met een overkoepelend agressiebeleid en het onderwerp opnieuw onder de aandacht brengen. Daarnaast bekijken we of we onze gedragsregels (hoe gaan we met elkaar om) duidelijker kunnen weergeven op bijvoorbeeld de website en in de folder.

Er zijn geen meldingen gedaan van agressie op de werkvloer.