Zorgregie volwassenen

Zo’n 75% van de hulpverlening die door het SKT wordt geboden is jeugdhulp. De overige hulpverlening betreft hulp aan volwassenen met complexe problemen. Deze hulp wordt uitgevoerd door onze zorgregisseurs volwassenen. Verschillende factoren bepalen of er sprake is van complexe problematiek. Zo kan het gaan om problematiek op meerdere levensgebieden, maar ook om (enkelvoudige) problematiek die complex is vanwege de persoonlijke omstandigheden van de cliënt of doordat een cliënt nare ervaring(en) of tegenslag heeft gehad in het verleden. Ook kan het zo zijn dat de situatie complex is doordat de draaglast en draagkracht van een cliënt uit balans is. Problemen die we in de praktijk tegenkomen zijn onder andere: psychische klachten of een vermoeden van psychiatrie, geriatrie, verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel, (gezins)relaties en financiële problematiek. 

Zorgregisseurs volwassenen bieden zorgregie, ondersteuning, begeleiding of overbruggingszorg. Samen met de cliënt en het netwerk maken ze een plan van aanpak om te werken aan de gestelde doelen. Indien nodig leidt de zorgregisseur ook toe naar passende hulp en zorg. De zorgregisseur houdt zicht op de voortgang en organiseert evaluaties en grote overleggen. 

Zorgmijders
Soms gebeurt het dat er zorgen zijn om een inwoner, maar dat deze persoon zelf geen hulp vraagt, wil of kan accepteren. Vaak heeft deze zogenoemde (zorgwekkende) zorgmijder problemen op meerdere leefgebieden, die hij/zij moeilijk zelf kan oplossen. De problemen zijn vaak psychisch van aard (mogelijk in combinatie met het gebruik van verslavende middelen). 
Over deze inwoners worden signalen gemeld zoals overlast, vervuiling, verwaarlozing van de woning of leefomgeving. Er is dan een specifieke, outreachende aanpak nodig om ervoor te zorgen dat deze inwoners toch hulpverlening toelaten. 

Bemoeizorg
Bij het SKT werken zorgregisseurs volwassenen met als aandachtsgebied bemoeizorg. Deze medewerkers proberen (zorgwekkende) zorgmijders toe te leiden naar passende zorg en een inschatting te maken over de veiligheid. Verder doen zij vooronderzoek (verkennend onderzoek) in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg.

Verscherping functie
Het afgelopen jaar hebben we de rol van de zorgregisseur volwassenen opnieuw bekeken. Met een werkgroep – een vertegenwoordiging van medewerkers die betrokken zijn bij zorgregie volwassenen – hebben we besproken waar we inwoners bij kunnen ondersteunen en hoe dit aansluit bij de visie van het SKT. We hebben de uitwerking van de functie verscherpt en hulpmiddelen zoals het Plan van Aanpak daarop aangepast. 
Casuïstiek vraagt om maatwerk. Daarnaast werkt elke zorgregisseur vanuit een eigen expertise en werkervaring. We zien dit als een kracht van onze medewerkers, maar dat maakt het soms ook ingewikkeld om aan derden over te dragen waar we wel en niet van zijn. We hebben echter een leidraad ontwikkeld die richting geeft aan wat een zorgregisseur volwassenen doet en ruimte over laat voor het bieden van maatwerk.

Ontwikkelingen zorgregie volwassenen

Naast de werkgroep voor de verscherping van de functie, zijn er nog andere interessante projecten geweest waar we, naast de hulp aan onze cliënten, mee bezig zijn geweest:

  • Brugfunctie SKT en Wmo: een zorgregisseur heeft tijdelijk een “brugfunctie” vervuld tussen het SKT en Team Zorg van de gemeente Westland (Wmo). Bij beide organisaties komen we regelmatig dezelfde inwoners tegen. Het is daarom belangrijk dat medewerkers van Team Zorg en het SKT goed met elkaar samenwerken en de werkprocessen op elkaar aansluiten. In 2024 wordt de brugfunctie voortgezet in de vorm van een overleg tussen een aantal medewerkers van team Team Zorg en het SKT.
  • Nazorg ex-gedetineerden: de wettelijke taak om nazorg aan ex-gedetineerden te bieden is in het Westland onvoldoende geborgd. Het risico hiervan is dat ex-gedetineerden geen nazorg aangeboden krijgen, waardoor aansluiting op het dagelijkse leven mogelijk niet goed verloopt en het risico op recidive toeneemt. Het is daarom nodig om deze wettelijke taak goed in te richten. De gemeente heeft het SKT gevraagd om hierin mee te denken. Naar verwachting zal de coördinatie op de nazorg van ex-gedetineerden in het eerste kwartaal van 2024 door het SKT worden opgepakt.
Zorg en veiligheid: onze zorgregisseurs volwassenen nemen deel aan diverse overleggen op het gebied van zorg en veiligheid. In 2024 gaat een werkgroep Zorg- en Veiligheid van start. De gemeente Westland, de politie, Vitis Welzijn en het SKT zijn vertegenwoordigd. Zij gaan samen aan de slag met verbeterpunten.
  • Aansluiting huisartspraktijken: ook in 2023 zijn we bezig geweest met de verdere aansluiting van zorgregisseurs volwassenen bij de huisartsenpraktijken. Elke zorgregisseur die is gekoppeld aan een huisartsenpraktijk (ondersteuner jeugd en gezin) heeft een directe lijn met een zorgregisseur volwassenen. Zij kunnen elkaar benaderen voor overleg rondom een casus.
  • Hoarding: het afgelopen jaar zien we een toename in hoardingsproblematiek. In 2024 gaan we op zoek naar een gemeente brede aanpak.