Vooruitblik 2024

Enkele ontwikkelingen waar we in 2024 extra aandacht aan zullen besteden

10 jaar SKT

In 2015 vond de decentralisatie plaats waarna het SKT is opgericht. Dat betekent dat we in 2025 alweer 10 jaar bestaan! Waar we in 2015 nog startten met een kleine groep professionals, zijn we ondertussen uitgegroeid naar een professionele organisatie met meer dan 100 medewerkers. Om stil te staan bij deze mijlpaal en de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, bereidden we ons komend jaar voor op enkele evenementen die plaats zullen vinden in 2025. Voor onze medewerkers, maar ook voor onze cliënten en onze partners.

Cliënt- en burger participatie

Kinderen, jongeren en hun ouders weten goed wat werkt en wat niet, en kunnen bijdragen aan hoe wij ons werk inrichten en uitvoeren. Komend jaar geven we de cliënt- en burgerparticipatie binnen het SKT verder vorm. Naast het klantbelevingsonderzoek betrekken we onze cliënten en de inwoners van het Westland op een meer actieve wijze bij ons beleid en de uitvoering van ons werk. Dit doen we met hulp van de Jongerenraad Westland, Oudersraad Haaglanden en Jong doet mee!. Samen bekijken we de verdere vormgeving.

Beleid duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is erop gericht dat medewerkers van het SKT tot hun pensioen gezond, gelukkig en bekwaam aan het werk blijven. De focus hierbij ligt op de arbeidsomstandigheden, vitaliteit en een leven lang ontwikkelen. In de afgelopen jaren hebben we al op verschillende manieren aandacht besteed aan deze onderwerpen. In 2024 stellen we beleid op rondom duurzame inzetbaarheid. We onderzoeken waar de behoefte ligt vanuit de medewerkers en of dit aansluit bij de bestaande activiteiten en arbeidsomstandigheden. Waar nodig worden er aanpassingen doorgevoerd en eventueel nieuwe ideeën geïmplementeerd. Alles wat het SKT inzet om zijn medewerkers gezond en vitaal aan het werk te houden, wordt uiteindelijk gebundeld tot één beleidsstuk.

Medewerkers tevredenheids-onderzoek 

We meten structureel de tevredenheid onder onze medewerkers; enerzijds over de inhoud van het werk, anderzijds over de organisatie en ontwikkelmogelijkheden. Hiervoor maken we gebruik van de applicatie Everybody Frank. Elke week ontvangt de medewerker een aantal vragen om in te vullen. Op basis van die informatie krijgen we de wensen van onze medewerkers inzichtelijk en passen daar onze processen op aan. 
We zien dat het gebruik van de applicatie de afgelopen tijd is teruggenomen. Eén van de oorzaken was dat er een migratie heeft plaatsgevonden van onze werkapparatuur, waardoor de applicatie van de telefoons is verdwenen. De applicatie is vervolgens niet meer door iedereen gedownload. We vinden het echter zeer belangrijk dat we een representatieve uitkomst hebben over de tevredenheid en zullen daarom in 2024 een herlancering organiseren, zodat we een hogere respons kunnen genereren en daar onze organisatie verder op kunnen door ontwikkelen. 

Nazorg ex-gedetineerden

De wettelijke taak om nazorg aan ex-gedetineerden te bieden is in het Westland onvoldoende geborgd. Hierdoor bestaat het risico dat inwoners die vrij komen geen nazorg aangeboden krijgen, waardoor het risico op recidive toeneemt. Om het risico op recidive te verkleinen, is het nodig om de wettelijke taak nazorg aan ex-gedetineerden goed in te richten. De gemeente heeft het SKT gevraagd om hierin mee te denken. Naar verwachting zal de coördinatie op de nazorg van ex-gedetineerden in het eerste kwartaal van 2024 bij het SKT worden ondergebracht. Hetzelfde geldt voor de nazorg zelf, waarbij het SKT de mogelijkheid heeft om voor een deel van de nazorg zorgaanbieders als Exodus in te schakelen. Voor een goede inrichting van de nazorg aan ex-gedetineerden is samenwerking met partners als de reclassering, de lokale veiligheidskamer etc. van belang. Met deze partners zullen in de eerste helft van 2024 zo nodig aanvullende afspraken worden gemaakt.

Pilot zij-instromers jeugdhulp: De Hofvijver

Het is voor veel werkgevers in de jeugdhulp een uitdaging om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Dit terwijl er voldoende werkzoekenden zijn die veel potentie hebben, maar nog niet over de juiste opleiding beschikken. Daarom start de Haagse Hogeschool samen met het SKT en acht andere werkgevers binnen de jeugdzorg de pilot ‘De Hofvijver’. Door professionals in een verkort programma op te leiden en de vereiste registratie te laten halen, kunnen meer mensen met een bredere werkervaring jeugdhulpprofessional worden. In 2024 hopen we de eerste zij-instromers te verwelkomen.