Saskia van Alderwegen (programmamanager) is sinds het begin van het SKT betrokken, toen het SKT nog in de vorm van een pilot vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) werd opgestart. Medewerkers van verschillende organisaties met verschillende kennis en expertise gingen samenwerken. Samen met enkele andere medewerkers is zij onderdeel geweest van de ontwikkeling van de huidige organisatie. Saskia: “de medewerkers die destijds bij het SKT zijn gestart, zijn heel moedig geweest. Het was in die tijd namelijk nog niet heel duidelijk wat precies hun takenpakket zou zijn. Ik zie de eerste bijeenkomst nog voor me waarin de papieren versie van het eerste Handboek SKT werd uitgedeeld. Met die informatie kon iedereen stap voor stap aan het werk. We hadden nog geen goed registratiesysteem en hadden nog geen idee hoe we bijvoorbeeld de zorgadministratie moesten inrichten. Een groot verschil met hoe we nu alles ingeregeld hebben.”
Terugkijkend op de organisatie vertelt Saskia dat de medewerkers zelf de grootste impact hebben gehad op hoe het SKT nu vormgegeven is: “Wij hebben met elkaar het SKT gevormd. Samen hebben we deze ontwikkeling doorgemaakt, ook als het soms even ingewikkeld of niet leuk was. Er zijn altijd medewerkers bereid om deel te nemen aan projecten en werkgroepen. De flexibiliteit van de medewerkers is heel belangrijk, evenals de ruimte die we van de gemeente (onze opdrachtgever) hebben gekregen om de inrichting van het SKT vorm te geven.”
Er is vervolgens hard gewerkt om een organisatie op te zetten. Saskia: “tien jaar later is het SKT een professionele organisatie. Onze missie is de Westlanders die het nodig hebben goed te ondersteunen. We zijn daarnaast blijvend in ontwikkeling, zowel binnen onze organisatie als met onze partners”.
Ruim 20 jaar geleden is Saskia begonnen als ambulant hulpverlener en werkte met kinderen en gezinnen. Vervolgens heeft zij als gedragswetenschapper aan de CJG pilot deelgenomen en is ze bij het SKT als procesbegeleider gestart. Inmiddels werkt ze als programmanager en houdt ze zich vooral bezig met projecten die zich op de inhoudelijke ontwikkeling van het SKT richten. “De goede werksfeer bij het SKT is voor mij één van de belangrijkste redenen om bij het SKT te blijven werken. Collega’s zijn betrokken bij elkaar en er is aandacht voor je als medewerker. Daarnaast staat de organisatie nooit stil. We willen onszelf steeds verbeteren maar er zijn ook altijd landelijke, regionale of lokale ontwikkelingen die binnen het SKT verweven moeten worden. Dit maakt het werk voor mij nog steeds uitdagend en leuk.”
Op de vraag waar ze het meest trots op is, antwoordt Saskia: “Als organisatie pakken we van alles aan en doen graag actief mee met nieuwe ontwikkelingen. We durven om al doende te leren, daar ben ik trots op. Een voorbeeld is dat we één van de drie voorloop gemeenten waren van het regionale project Beter Samenspel voor Veilig opgroeien. Daarin zijn we samen met de GI’s aan de slag gegaan om de samenwerking te verbeteren. De bouwstenen die we hebben ontwikkeld zijn verweven in ons eigen werk maar ook meegenomen in de Routekaart naar Veiligheid en het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming”.
Het doormaken en opzetten van een geheel nieuwe organisatie heeft er ook voor gezorgd dat Saskia persoonlijk gegroeid is: “Mijn reis bij het SKT heeft persoonlijk een hele nieuwe ontwikkeling voor mij opgeleverd. Zoals de organisatie in de afgelopen jaren gegroeid is, ben ik ook zelf in mijn werk mee gegroeid. Het leiden van projecten en de samenwerking met de collega’s van de gemeente hebben mij heel veel nieuwe kennis en vaardigheden gegeven, waarin ik nog steeds lerend ben”.
Voor de komende tien jaar heeft Saskia geen grote wensen: “ik hoop dat we op dezelfde wijze door kunnen gaan, dat iedereen het fijn vindt om bij ons te werken en trots op zijn of haar werk is”.