Vraag-en-antwoord e-health

Op 3 juli 2023 is onze nieuwe vorm van dienstverlening online gegaan: e-health. Via een digitaal platform kunnen cliënten verschillende modules volgen. De welkomstmodules worden ingezet ter voorbereiding op het eerste gesprek met de zorgregisseur. Het is ook mogelijk om zelfhulptrainingen te volgen en samen met de zorgregisseur aan de slag te gaan met modules. 

Jasmijn Westdijk is één van onze zorgregisseurs jeugd die actief met deze digitale vorm van hulpverlenen aan de slag is gegaan. Samen met haar cliënt Aiden doorloopt ze de e-health modules. Jasmijn vertelt dat ze het fijn vindt dat deze aanvulling er is: “Ik denk dat het een meerwaarde kan zijn in de hulpverlening, omdat het laagdrempelig en flexibel ingezet kan worden”. Cliënten moeten soms even wennen aan deze manier van hulpverlenen, maar vinden e-health duidelijk en het wijst zich vanzelf, aldus Jasmijn. 

Er zijn verschillende modules die ingezet kunnen worden. Deze modules zorgen ervoor dat de problemen waar de cliënt tegenaan loopt, beter inzichtelijk worden, bijvoorbeeld bij het inzetten van een dagboek. Jasmijn merkt dat cliënten het vooral fijn vinden dat ze het in hun eigen tijd kunnen invullen. En het helpt haar vervolgens om het gesprek aan te gaan over situaties die ze hebben beschreven in hun dagboek. “Ik hoor het direct als ik de module samen met ze maak. Ik kan hen dan tools aanreiken en tips geven voor de situatie die ze beschreven hebben”.

Ook Aiden vindt e-health handig en fijn: “Het is goed gemaakt, waardoor het makkelijk is om ermee te werken. De eerste module die ik gebruik past heel goed bij me. Ik had het gevoel dat de module voor mij gemaakt was!”
Aiden heeft de module samen met Jasmijn doorlopen. Hij geeft aan dat e-health hem al geholpen heeft: “Ik vind het fijn dat ik bepaalde dingen van de module al kan gebruiken, zoals de ademhalingsoefening ruiken aan een bloem en een kaarsje uitblazen”.

Ademhalingsoefeningen
Eén van de onderdelen van e-health is een ademhalingsoefening die cliënten zich eigen kunnen maken. Zij kunnen deze oefening vervolgens inzetten wanneer zij dit nodig hebben.
Bij de oefening stel je je voor dat je in de ene hand een bloem hebt en in je andere hand een kaars. Je ruikt eerst aan de bloem (je ademt in) en vervolgens blaas je de kaars uit (je ademt uit). Dit biedt direct ontspanning.

Jasmijn wil de komende tijd nog verder ontdekken hoe de modules het beste kunnen worden toegepast, zodat de modules nog beter worden ingevuld. “Ik merk dat de modules wisselend worden ingevuld. Sommige modules zijn gericht op wat oudere mensen. Ik doorloop de module dan samen met de jeugdige, zodat ze het beter begrijpen en kunnen doorlopen”.