Margreet Klop

Margreet was schoolmaatschappelijk werker toen zij door de transitie bij het SKT terecht is gekomen. Vanuit verschillende medewerkers uit verschillende organisaties ontstond het SKT: “We zaten ineens allemaal bij elkaar en we moesten ineens andere taken gaan uitvoeren. Ik moest dingen doen waar ik nog geen ervaring mee had. Maar daardoor heb ik de afgelopen jaren heel veel geleerd”.

Vanaf 2017 is de organisatie een eigen B.V. Margreet ziet dat als een meerwaarde die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het SKT: “Het was in de begintijd wel moeilijk en je was erg zoekende. Ik heb nog op het punt gestaan om af te haken, maar zag ook voordelen in de visie van de organisatie. Na een gesprek met de bestuurder ben ik toen toch gebleven. Hij bood, samen met het management, veel vertrouwen aan ons. Je had echt het gevoel dat ze achter je stonden. Na de oprichting van de B.V. is verder gebouwd en werd er veel meer duidelijk”.

Opleidingsprogramma
Het SKT biedt een opleidingsprogramma aan met een aantal verplichte onderdelen en een aantal vrije onderdelen. Het opleidingsprogramma is bedoeld om de medewerkers zich verder te laten ontwikkelen als professional. Margreet: “We zijn allemaal geschoold in de benaderingswijze ‘Signs of Safety’ (SOS). Op basis van die benaderingswijze is het proces bij het SKT opgezet. Je hebt die theorie nodig om te weten waarom je dit werk uitvoert.”

In de afgelopen jaren is er veel veranderd. Margreet vindt het erg fijn vindt dat ze sinds de transitie met de cliënt van ‘a tot z’ mee kan gaan. Margreet: “Er waren voor de transitie meer schotten. Nu maak je met het gezin een hele tijdlijn. Je loopt samen op van nul tot soms wel 23 jaar. Je kunt dan patronen ontdekken en veel vertrouwen opbouwen”.

Een andere positieve ontwikkeling vindt Margreet is om op een andere manier de verbinding met het onderwijs en het opzetten van de schoolcontactpersonen geweest: “Het helpen ontwikkelen en vormgeven van deze rol was voor mij heel waardevol en daar lag ook mijn kracht. De scholen zijn belangrijke partners en we kunnen veel van elkaar leren en elkaars kwaliteiten benutten en waarderen”.

Naast haar rol als zorgregisseur en schoolcontactpersoon, biedt zij ook hulpverlening aan gezinnen met opvoedvragen. Margreet: “Dat past bij mij, ik vind dat heel leuk om te doen. Soms kun je met enkele tips of één gesprek iemand al goed op weg helpen. Een doorverwijzing is dan niet nodig”.

“We vullen elkaar aan en gaan respectvol met elkaar om, dat zit in de cultuur.”

Margreet vertelt dat ze trots is op hoe het SKT georganiseerd is: “bij het SKT hangt een prettige sfeer en er is veel verbinding met elkaar. Er is aandacht voor wat er bij je past. De organisatie heeft ook nieuwe en jonge collega’s waar je zelf weer van kan leren. We vullen elkaar aan en gaan respectvol met elkaar om, dat zit in de cultuur. Iedereen is gelijk en is welkom”. Volgens Margreet is die cultuur ontstaan door de mensen die al vanaf de B.V. bij het SKT in dienst waren. De waarden als: van elkaar leren, met respect en achter de mensen gaan staan, werd door iedereen uitgedragen. En er was vertrouwen en ruimte om te ontwikkelen, vertelt Margreet.

Over drie jaar heeft Margreet haar pensioengerechtigde leeftijd behaald. Ze heeft voor de komende tijd nog steeds ambities: “ik wil nog meer de verdiepende gesprekken ingaan en de patronen binnen gezinnen te ontdekken”. Daarna wil ze van haar pensioen genieten in de rol als oma, maar ook pastoraal werk verrichten voor de kerk. “Stilzitten zit niet zo in mijn aard, maar het is fijn dat ik dan zelf het tempo kan bepalen”.