Astrid Schouw

Astrid Schouw werkt als intakeconsulent bij het SKT. Zij is vanaf de start van het SKT als zorgregisseur in dienst getreden en heeft de ontwikkeling van het SKT van dichtbij meegemaakt. Sterker nog, ze heeft aan de ontwikkeling bijgedragen. Astrid vertelt over de begintijd: “iedereen was erg zoekende. Veel tijd stond in het teken van kennismaken en met elkaar plannen maken hoe alles vormgegeven moest worden. Mensen uit verschillende organisaties kwamen bij elkaar. Iedereen gewend aan zijn eigen werkwijze. En nu moesten we die verschillende werkwijzen bij elkaar brengen, waarbij iedereen zijn expertise kon benutten. In het begin was er niets, totdat we in een nieuw pand gingen werken. We waren toen al blij dat we eindelijk konden printen”.

De bureaudienst bestaat nu uit allemaal beroepsgeregistreerde professionals, de intakeconsulenten. Maar zo zijn we niet begonnen. Astrid: “in het begin had elke zorgregisseur om de beurt een dagdeel bureaudienst. Al snel werd duidelijk dat dit niet werkte. Na ieder dagdeel moest je de casus waar je mee bezig was namelijk weer overdragen. Met als gevolg dat dit chaotisch en onoverzichtelijk werd”. Samen met nog drie andere collega’s werd Astrid vervolgens intakeconsulent, een vaste bureaudienstmedewerker.

“We waren toen al blij dat we eindelijk konden printen”.

In de tussentijd is het SKT flink gegroeid en zijn de functies steeds verder uitgebreid en zijn er nieuwe functies bijgekomen. Zo heeft Astrid meegewerkt aan het Service Aanmeldingen Team (SAT) en is dit nu onderdeel van haar functie in de vorm van een neventaak. Ze heeft daarbij de ruimte gekregen om zelf keuzes te maken in haar dagelijkse werkinhoud, waarmee ze zich ook telkens persoonlijk ontwikkelt.

Service Aanmeldingen Team
Het Service Aanmeldingen Team (SAT) is opgezet om meer grip te krijgen op de wachtlijst bij het SKT en de doorstroom te verbeteren. Het SAT bestaat uit verschillende zorgregisseurs en een bureaudienstmedewerker die deze taak naast hun gebruikelijke functie uitvoeren.

Er is in de afgelopen jaren ook veel energie gestoken in de samenwerking met de kernpartners. Astrid: “de goede samenwerking met ketenpartners heeft grote invloed op hoe het SKT nu is. We weten elkaar te vinden en de lijntjes zijn kort. De ontwikkeling van de ondersteuners jeugd en gezin (OJG) en de schoolcontactpersonen (SCP) hebben daar ook aan bijgedragen. Voor ons prettig, omdat we elkaar beter weten te vinden, maar vooral ook prettig voor de cliënt. Dit heeft tijd gekost, maar hierdoor is de samenwerking door de jaren heen sterk verbeterd”.

Fijne mensen
Astrid vertelt dat ze nog steeds met veel plezier bij het SKT werkt: “Ondanks dat het aantal medewerkers fors is toegenomen voelt het altijd nog persoonlijk. Er is echt aandacht voor de medewerkers en er wordt goed voor ons gezorgd, zoals presentjes met feestdagen, de vitaliteitscheck en leuke trainingen. Daarnaast is voor mij het werk nog steeds leuk en afwisselend en vind ik de sfeer op het SKT goed. Er werken fijne mensen!”

Trots is ze vooral op haar eigen team, dat uitgegroeid is naar tien vaste medewerkers: “we zijn met elkaar echt een team en zorgen ervoor dat alle binnenkomende casussen zo snel en goed mogelijk verwerkt worden. Daarbij staat de kwaliteit van ons werk hoog in het vaandel en blijven we met elkaar altijd werken aan verbetering. Ook als team zijn we enorm gegroeid in de samenwerking en zijn we goed op elkaar ingespeeld”.