2022

Themakaarten

Met de komst van de intensivering Hulpverlening SKT, is de wens ontstaan om hulpmiddelen te ontwikkelen om onze zorgregisseurs zo goed mogelijk te ondersteunen in hun werk. Afgelopen jaar hebben de gedragswetenschappers daarom verschillende themakaarten ontwikkeld. Deze themakaarten zijn een vertaling van de landelijke Richtlijnen Jeugdhulp, aangevuld met de SKT-werkprocessen, de lokale en regionale afspraken en het hulpaanbod binnen en buiten onze gemeente. Per soort problematiek (thema), zoals ADHD, suïcidaliteit en complexe scheidingen, is er een kaart gemaakt. Ze zijn onderverdeeld in drie fases: signaleren, ondersteunen en verwijzen. Per fase zijn de stappen en links naar websites en documenten weergegeven. De themakaarten zijn uiteraard getoetst bij het kwaliteitsteam en worden gebruikt in de casuïstiek overleggen. Ze zijn via de Associatie Wijkteams beschikbaar gesteld aan de andere wijkteams in Nederland en vrij te gebruiken.

Symposium Suïcidepreventie 

Op 20 oktober 2023 hebben we het symposium ‘Suïcidepreventie’ georganiseerd. Circa 100 medewerkers van het SKT en partnerorganisaties hebben deelgenomen. Het was een leerzame en indrukwekkende bijeenkomst waarbij we door onder andere een ervaringsdeskundige, de Stichting 113 Zelfmoordpreventie en GGZ Delfland voorgelicht werden over feiten rondom suïcidaliteit en kregen we tips over suïcidepreventie.

Inclusief onderwijs Westland

Samen met partners in het onderwijs willen we het onderwijs in Westland inclusiever maken; iedereen doet ertoe en iedereen hoort erbij. We willen maatwerk kunnen leveren waar en wanneer dat nodig is. In 2023 zijn we op zoek gegaan naar manieren om de focus nog meer van individueel curatief naar collectief preventief te kunnen verleggen. Dat houdt in dat we per kern of school hebben bekeken welke problematiek veel voorkomt en hoe we daar het preventieve aanbod op kunnen afstemmen. We hanteren het uitgangspunt dat de school zowel vind- als werkplaats is voor alle partners.

Lokale Educatieve Agenda
De Lokale Educatieve Agenda (LEA) Westland is een ontwikkel- en samenwerkingsagenda van de gemeente Westland, kinderopvang, het onderwijs, en de bij het onderwijs betrokken partners, waaronder het SKT. Het is de taak van de gemeente om een breed en veelsoortig onderwijsaanbod met voldoende kwaliteit te borgen binnen haar grenzen. De LEA is een middel om tot afspraken te komen over het onderwijs- en jeugdbeleid. 

Afgelopen jaar zijn we samen met het onderwijs en de gemeente bezig geweest met de LEA. Vanuit de LEA zijn verschillende projecten gestart, zoals de Preventieve taalaanpak, project kinderopvang/school als werk en vindplaats en jongerenwerkers van Vitis Welzijn in de scholen. 
Daarnaast loopt vanuit het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs de pilot van het Schoolaanwezigheidsteam (SAT). Het SKT neemt ook deel. Het SAT streeft naar een toekomst zonder schoolverzuim door in te zetten op de aanwezigheid van de leerling in plaats van op verzuim. Daarbij gaan we ervan uit dat door vroegtijdig de juiste actie in te zetten, problematiek niet verergert en de vraag naar (zwaardere) jeugdhulp zal verminderen en thuiszitten wordt voorkomen.

Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming

Om de veiligheid van kinderen te beschermen en huiselijk geweld aan te pakken, is er een aantal ontwikkelingen gaande. Zo heeft het SKT het afgelopen jaar in samenwerking met andere buurgemeenten Den Haag en Delft subsidie aangevraagd voor de Proeftuin Haaglanden, voortkomend uit het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Ondanks dat de subsidie is afgewezen, hebben de betrokken partijen het voornemen de pilot te starten. Deze wordt namelijk als essentieel gezien voor de hulpverlening op het gebied van huiselijk geweld en de jeugdbescherming.

Daarnaast werken we al jaren samen met de Jeugdbeschermingstafel en zijn aangesloten op de ontwikkelingen van verschillende initiatieven, zoals Project Stop, Intensief casemanagement en het Kwaliteitskader werken aan veiligheid. Om deze ontwikkelingen te borgen binnen het SKT, wordt de training “Geweld hoort nergens thuis” aangeboden en is er een taskforce opgericht met zorgregisseurs die de onderwerpen huiselijk geweld en jeugdbescherming als aandachtsgebied hebben. Zij zijn afgelopen jaar ook opgeleid als aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

Subsidie aanvraag Proeftuin Haaglanden 
De Proeftuin Haaglanden is een team van professionals uit verschillende organisaties dat is opgericht om te onderzoeken wat de werkzame elementen zijn voor een goede samenwerking in de jeugdbeschermingsketen. Een medewerker van het lokale team werkt samen met een professional van de gecertificeerde instelling of de organisatie Perspektief. Zij zijn het vaste aanspreekpunt voor het gezin. Samen voeren ze het integrale plan uit. Het analyseteam wordt vervolgens ingeschakeld om de samenwerking te evalueren en te leren van deze uitkomsten.