Sinds de oprichting staat de samenwerking met onze kernpartners in het Sociaal Domein (Gemeente Westland, Vitis Welzijn en Patijnenburg) hoog op de agenda. We hebben elkaar namelijk nodig om een goede zorgstructuur voor onze inwoners te organiseren.
Daarom steken we sindsdien veel energie in het verstevigen van die samenwerking door structureel inzet hierop te plegen. Er is een projectteam ketensamenwerking gestart, de directeur neemt structureel deel aan het Compas overleg (kernpartners), een teammanager neemt structureel deel aan het trekkersoverleg en er worden elk jaar verschillende netwerkbijeenkomsten georganiseerd waarbij alle medewerkers worden uitgenodigd.
Het project Brede Toegang, dat in 2017 werd opgestart, was onderdeel van het project Ketensamenwerking. Dit project richtte zich op de verbetering van de toegang naar het sociaal domein en de samenwerking tussen de verschillende afdelingen. Alle teams betrokken bij het sociaal domein (Klantcontactcentrum (KCC), Schuldhulpverlening, Inkomen, Wmo, Leerplicht/Voortijdig school verlaten, de postkamer en het SKT) namen deel aan dit project. Er werd gewerkt aan verbetering voor de inwoner, namelijk: laagdrempelig aanmelden, de in- en doorstroom naar de verschillende afdelingen, de informatieverwerking en een integraal plan van aanpak.
Daarnaast startte een pilot gericht op een integrale intake, zodat inwoners met problemen op meerdere gebieden, niet op verschillende plekken telkens hun verhaal opnieuw moesten doen. Het doel was om binnen één casus integraal samen te werken. Verschillende casussen zijn vanuit deze integrale samenwerking opgepakt.
Destijds heeft het SKT het initiatief genomen om samen met de partners in het Sociaal Domein vastgelopen casuïstiek te bespreken. Dit leidde tot meer inzicht van elkaars werkgebied en deskundigheid en werkprocessen werden beter op elkaar afgestemd. Het prille begin van de Doorbraakmethode.
Kernpartners
Ondertussen hebben we de term ‘ketenpartners’ losgelaten en hebben de term ‘kernpartners’ omarmd. We werken namelijk niet volgordelijk, maar trekken gelijk met elkaar op.
Elke nieuwe collega binnen de drie kernen maakt kennis met onze kernpartners Vitis Welzijn, Patijnenburg, de gemeente en het SKT. Daarnaast organiseren we gezamenlijk themabijeenkomsten waarbij medewerkers elkaar regelmatig ontmoeten.
In gezamenlijkheid hebben we Hulpzoeker Westland (voorheen Sociaal Plein Westland) opgezet, zodat Westlandse inwoners al het hulpaanbod binnen de gemeente op één plek kunnen vinden.