2017

Beroepsregistratie medewerkers SKT

Als SKT zijn wij er voor de meest kwetsbare burgers van gemeente Westland, waarbij wij een professionele verantwoordelijkheid hebben. Wij werken daarbij in een omgeving die voortdurend in ontwikkeling is. Daarom vinden wij het van belang om ons bewust bezig te houden met professionalisering om daarmee de kwaliteit van ons werk op een hoog niveau te houden. Hieronder verstaan wij het bijhouden van ontwikkelingen binnen ons vakgebied en het inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Binnen het SKT wordt gewerkt volgens de norm van de verantwoorde werktoedeling. Voor de werkzaamheden die de zorgregisseurs Jeugd uitvoeren is het een eis dat de professional geregistreerd is in het kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Alle zorgregisseurs Jeugd zijn in 2017 geregistreerd binnen het beroepsregister van het SKJ.

Voor de zorgregisseurs Volwassenen geldt deze eis niet vanuit wetgeving of beroepsgroep. Echter hechten wij er binnen het SKT veel waarde aan dat onze kwaliteit ook middels een neutraal orgaan toetsbaar is. De zorgregisseurs Volwassenen staan daarom geregistreerd in het Registerplein of BIG register. Deze registraties zorgen voor dekking van onze professionals vanuit het tuchtrecht.

Herregistratie
De professionals dienen zich elke vijf jaar te herregistreren. Met de herregistratie borgen we de kwaliteit van de professionals binnen het SKT. Professionals moeten kunnen aantonen dat er in de afgelopen vijf jaar voldoende scholing is gevolgd, dat er voldoende gereflecteerd is op het eigen handelen en dat er voldoende werkervaring is opgedaan. Wij faciliteren de herregistratie door jaarlijks een trainingsprogramma aan te bieden, we organiseren intervisiesessies en er worden tweewekelijks multidisciplinaire overleggen gevoerd met collega zorgregisseurs en een gedragswetenschapper.
Veel van onze professionals zitten inmiddels in de tweede termijn van de beroepsregistraties.

Signs of Safety

Een oplossingsgerichte methodiek

De benaderingswijze Signs of Safety[1] (SoS) is in beginsel ontstaan voor gezinnen waarbij (een vermoeden van) kindermishandeling plaatsvindt of waarbij de risico’s hierop groot zijn. SoS gaat niet uit van tekorten of van problemen, maar is een oplossingsgerichte methodiek die voor elke cliënt of elk gezin kan worden ingezet. Het richt zich op het opbouwen van een goede samenwerkingsrelatie met de cliënt, waardoor de zorgregisseur beter inzicht krijgt in de zorgen, maar vooral ook de krachten. Hierdoor kan er gestreefd worden naar een zo veilig mogelijke omgeving voor de cliënt. 

Binnen het SKT hebben we elementen uit deze benaderingswijze breder verweven in onze werkwijze. Dat betekent dat wij deze benaderingswijze niet alleen inzetten wanneer er sprake is van (een vermoeden van) kindermishandeling, maar bij elke cliënt die zich bij ons aanmeldt, jeugd of volwassenen. Je zoekt naar waarom mensen doen wat ze doen, wat het ze oplevert, en gaat samen met ze op zoek naar aanknopingspunten om te veranderen.

Dat doen we door middel van:

  • mensen inzicht geven over hun handelen en de bijbehorende consequentie;
  • patronen inzichtelijk maken door ook situaties in het verleden te bespreken;
  • de cliënt zich betrokken en toegewijd laten zijn;
  • motiverende gespreksvoering;
  • oplossingsgerichte gespreksvoering;
  • psycho-educatie.

Tegelijkertijd heeft de veiligheid van de jeugdige de continue aandacht en bewaken we daarmee de ontwikkeling van de jeugdige.

Eind 2017 heeft de eerste training van SoS plaatsgevonden, waarbij alle medewerkers van het SKT in de benaderingswijze getraind zijn. Ondertussen is de basis-/verdiepingstraining een verplicht onderdeel van ons trainingsprogramma voor zorgregisseurs, gedragswetenschappers en intakeconsulenten. De benaderingswijze is ook regionaal omarmd, waardoor de trainingen ook regionaal worden aangeboden. 


[1]  Signs of Safety beoogt een veilige (opvoed)situatie voor kinderen te creëren. Het aangaan van een partnerschap met de ouders en hun netwerk is een belangrijk element.

Raad van Commissarissen

Na een succesvolle werving en selectie is de Raad van Commissarissen (RvC) van het SKT in maart 2017 gestart. De RvC ziet namens de gemeente toe op het functioneren van het SKT en staat de directeur-bestuurder bij. De RvC hecht grote waarde aan goed bestuur en toezicht en werkt volgens de uitgangspunten van de Zorgbrede Governancecode. Bezoldiging van de RvC is conform de WNT. De RvC bestond in 2017 uit vier leden. De samenstelling heeft enkele keren gewisseld, maar bestond tussen 2019 en 2023 uit vier vaste leden. In 2023 hebben we afscheid genomen van één van de commissarissen en een nieuwe commissaris verwelkomd. In 2024 hebben we afscheid genomen van de voorzitter. Een wervingsprocedure is opgestart om deze positie opnieuw te vervullen.

Ondernemingsraad

Voor de belangen van medewerkers

De voorbereidingscommissie van de ondernemingsraad (OR) is in juni 2017 van start gegaan. Met ondersteuning van de werkgever heeft de commissie reglementen voorbereid en verkiezingen uitgeschreven. De OR is vervolgens in november 2017 gestart.

In de eerste jaren lag de focus op het ontwikkelen van nieuw beleid, waarbij de OR heeft meegedacht of ingestemd met bijvoorbeeld: het opleidingsbeleid, de klokkenluidersregeling en de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E).

Daarnaast moest de OR zelf nog zijn plek in de organisatie vinden. De OR heeft in de afgelopen jaren verschillende trainingen gevolgd, waardoor we ons steeds meer zijn gaan positioneren en professionaliseren. Door middel van de aangeleerde methodes lukt het beter om tot een duidelijke, gezamenlijke visie te komen waardoor die nu beter over te brengen is. Zo is bijvoorbeeld met behulp van een toetsingskader feedback gevraagd aan de medewerkers over het hybride werken, zodat de mening en wensen van collega’s meegenomen konden worden in het overleg met de bestuurder. Deze adviezen kwamen allemaal terug in het beleidsstuk ‘hybride werken’.

De laatste jaren worden de eerder opgestelde beleidsstukken geëvalueerd en verfijnd, samen met de bestuurder en HR. Naar aanleiding van signalen vanuit de organisatie worden beleidstukken aangepast en denkt de OR hierin mee. Voorbeelden zijn het agressieprotocol en de ontwikkelcyclus. De OR kan een goede discussie voeren met de directeur-bestuurder, waarbij de prettige samenwerking behouden wordt.

De OR is gestart met vijf leden. Gezien de groei van het SKT is de OR in 2022 uitgebreid naar zes leden. Aftreding gebeurt gefaseerd, zodat niet alle leden tegelijk vervangen worden. Op die manier wordt kennis en ervaring behouden. 

De laatste jaren werkt de OR aan de zichtbaarheid binnen de organisatie, door berichten op intranet te plaatsen en informatie via filmpjes binnen de organisatie te verspreiden.