2016

Schoolcontactpersoon

De samenwerking tussen het SKT en het onderwijs is vanaf de start al heel belangrijk voor ons geweest. De verbinding met elkaar was niet vanzelfsprekend. Door de veranderingen was er ook weerstand. We hebben daarom veel tijd en energie gestoken in deze verbinding en van daaruit is ook de rol van ‘schoolcontactpersoon’ (SCP) ontstaan. De SCP is een zorgregisseur van het SKT die als vast gezicht aan de school is gekoppeld. De intern begeleider en/of ondersteuningscoördinator hebben nauw contact met de SCP. De SCP ondersteunt de school bij vragen over leerlingen waarover zorgen bestaan.

Samen zorgen voor de juiste begeleidingWanneer het SKT kan ondersteunen, kan de SCP de aanmelding bij het SKT verzorgen en eventueel de ondersteuning bieden. Samen met het samenwerkingsverband van het primair en voortgezet onderwijs en andere belangrijke partijen zoals leerplicht, de JGZ en consulent voortijdig schoolverlaten, zorgen we ervoor dat de leerling de juiste begeleiding krijgt.

Ondertussen is aan elke school (55 scholen, basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs) binnen de gemeente een SCP gekoppeld. In 2024 hebben we de samenwerking verder uitgebreid. We hebben inloopspreekuren op de school of ouders en leerkrachten kunnen telefonisch contact met ons opnemen. Door op een laagdrempelige wijze bereikbaar te zijn, hopen wij dat ouders en leerkrachten ons beter weten te vinden voor het bespreken van (beginnende) zorgen.

Ook is het overleg met kinderopvangorganisaties en stichting Jeugdgezondheidszorg ZHW geformaliseerd. We werken met elkaar aan vroegsignalering en richten ons op een doorgaande (leer)lijn.

Ten slotte hebben we ook samen gekeken naar het thema ‘normaliseren’; welke hulp is wenselijk en welke hulp is nodig? Hoe pakken we dit aan in de samenwerking met elkaar? De open gesprekken tussen de betrokken organisaties zijn hierin een goede start en van grote waarde.

Formele oprichting SKT

Het SKT als zelfstandige organisatie

In april 2016, anderhalf jaar na de decentralisatie, werd duidelijk dat het SKT per 1 januari 2017 verder zou gaan in een zelfstandige organisatievorm. Er zijn uitgangspunten geformuleerd waarmee personele overgang naar de nieuwe B.V. is gerealiseerd. Daarnaast zijn voor alle functies functiebeschrijvingen opgesteld en gewaardeerd. Gezien het feit dat het merendeel van de activiteiten binnen het SKT betrekking heeft op jeugdhulp, is gekozen voor de cao jeugdzorg en het pensioenfonds Zorg & Welzijn.

In juni 2016 werden belangstellingsgesprekken gehouden met de medewerkers die vanuit de moederorganisaties waren samengevoegd. Vanaf september 2016 werden plaatsingsgesprekken gevoerd. Uiteindelijk zijn er 37 vaste medewerkers en zeventien medewerkers met een tijdelijk contract overgegaan naar het SKT. 24 medewerkers besloten per 1 januari 2017 te blijven werken bij hun moederorganisatie of er was sprake van een andere uitstroom (pensioen, andere baan).

De wervingsprocedure voor de directeur-bestuurder is medio 2016 gestart. Onze huidige directeur-bestuurder Pieter Houwers is in september 2016 met zijn werkzaamheden voor het SKT gestart, waarna de formele oprichting van het SKT op 14 december 2016 plaatsvond.

Terugkijkend is de overgang naar een zelfstandige organisatievorm volgens plan verlopen. Afgelopen jaren hebben we toegewerkt naar een fijne opdrachtgever-opdrachtnemer verhouding. Daar hebben we beide veel energie in gestoken en met resultaat; van enkele jaren pionieren, is het SKT ondertussen uitgegroeid naar een stabiele, betrouwbare, toegankelijke organisatie met 129 professionals in dienst.

Pilot bureaudienst

Het Sociaal Kernteam is op 1 januari 2016 gestart met een pilot van een vaste groep medewerkers die fungeren als bureaudienstteam, zodat inwoners ons beter konden bereiken en er een eenduidige werkwijze voor de toegang naar het SKT zou ontstaan. De pilot was zo succesvol, dat is besloten de bureaudienst voort te zetten. Sindsdien bestaat de bureaudienst uit toegewijde, beroepsgeregistreerde intakeconsulenten die dagelijks inwoners en partners binnen en buiten het sociaal domein te woord staan. Ze voeren telefonisch een eerste intakegesprek en bekijken samen of er voorliggende voorzieningen zijn die passend zijn bij de hulpvraag. De consulent zorgt in dat geval voor een warme overdracht.

Wanneer er meer aan de hand is, worden inwoners aangemeld bij het SKT en wordt een zorgregisseur betrokken. Daarnaast heeft de bureaudienst een MDO (multidisciplinair overleg) met een vaste gedragswetenschapper.

Oprichting kwaliteitsteam

Kwalitatieve dienstverlening, dat is waar we elke dag opnieuw naar streven. Om onze kwaliteit te waarborgen worden er jaarlijks verschillende acties uitgevoerd. Eén van deze acties is de opzet van het kwaliteitsteam sinds 1 januari 2016. Het kwaliteitsteam is een adviserend platform dat bestaat uit een vertegenwoordiging van alle afdelingen binnen het SKT. De kerntaak van het kwaliteitsteam is het structureel inregelen en borgen van de kwaliteit. Het kwaliteitsteam is verantwoordelijk voor het signaleren, bespreken en uitvoeren van verschillende werkprocessen waarin kwaliteitsverbeteringen mogelijk zijn. Zij besluiten in gezamenlijkheid met het MT over aanpassingen in werkprocessen en werkinstructies van het SKT.

In het eerste jaar van het kwaliteitsteam is de dagelijkse praktijk vooral leidend geweest. Er waren veel signalen uit de teams over het werkproces waarin aanpassingen/verbeteringen nodig waren. In het tweede jaar van het kwaliteitsteam is dit minder geworden waardoor het mogelijk was om de kwaliteit via de PDCA (Plan Do Check Act) cyclus structureel in te regelen.

Het kwaliteitsteam werkt sinds 2023 met een werkagenda waarin de thema’s voor dat jaar ingepland worden. Daarnaast blijft er ruimte om signalen van een urgenter karakter te agenderen. Vaste onderdelen op de agenda van het kwaliteitsteam zijn onder andere de resultaten van het klantbelevingsonderzoek, resultaten van de interne audit, informatievoorziening en administratieve lastenverlichting.

Team bemoeizorg

Omdat we het belangrijk vinden om dichtbij onze inwoners en samenwerkingspartners te staan, kozen we ervoor om de rol die Meldpunt Bezorgd regionaal voorheen had, naar het SKT te halen. In 2016 zijn we daarom gestart met een team van vier zorgregisseurs die zich gespecialiseerd hebben in bemoeizorg. Zorgregisseurs van het SKT pakken aanmeldingen op die zijn gedaan door personen die zich zorgen maken om een ander, die geen hulp wil of kan accepteren. Het gaat hierbij om mensen met psychische klachten, sociale of lichamelijke problematiek of een combinatie van beide. Wij willen deze doelgroep bereiken, door op een laagdrempelige manier contact te leggen, hen te ondersteunen bij hun problemen en te motiveren voor hulp. We werken daarbij veelvuldig samen met verschillende partners in het sociaal domein, zoals huisartsen, woningcorporaties en de politie.

De zorgregisseurs zetten zich dagelijks in voor deze doelgroep. Ze zoeken na de (aan)melding actief contact en proberen een vertrouwensrelatie op te bouwen. Zodat ze samen uiteindelijk kunnen werken aan een duurzame oplossing. De inwoner wordt daarbij vaak geleid naar specialistische zorg vanuit de GGZ, Wmo of huisarts. In sommige gevallen is de situatie stabiel genoeg en wordt er afgesloten.

Meldingen en trends

Van 2016 tot 2024 hebben we in totaal 1067 meldingen opgepakt. Dat is een gemiddelde van 133 meldingen per jaar. We zien daarbinnen een aantal trends:

  • de meeste meldingen komen digitaal binnen, veelal vanuit politie, woningcorporaties en de gemeente;
  • de aantallen zijn over de kernen vrijwel gelijk;
  • de meeste meldingen gaan over alleenstaande inwoners;
  • meldingen gaan vaker over mannen dan over vrouwen.